Ytterligare en bokblogg, för det verkar roligt och jag vill sprida goda läsupplevelser till alla.
torsdag 27 oktober 2011
"Jag kan inte sluta läsa"
Det räknas som en ungdomsbok så jag rekommenderar den inte så ofta utan nästan bara när jag känner personen och vet att personen i fråga inte har något emot att läsa lite som är annorlunda. Hungerspelen utspelas i ett framtida USA (?) som efter en totalkrasch reste sig upp som ett grymt styre där folket hålls nere av de styrande genom ett direktsänt TV-program där alla får följa barn och ungdomar från landets alla distrikt kämpa för sina liv med bara en vinnare. Banan består av av många dödliga fällor och överlevnadsinstinkten slår hårt mot motspelarna.
Bokens huvudperson heter Katniss och hon blir inte lottad att delta i Hungerspelen, men hennes lillasyster blir det. Katniss vet att hennes syster inte kommer överleva många minuter i Hungerspelen så hon tar hennes plats. Sedan är spänningen igång och när jag läste böckerna gjorde jag misstaget att läsa 1:an (Hungerspelen) & 2:an (Fatta eld) ett år innan del tre släpptes (Revolt). (Bilderna kommer från pocketutgåvorna.)
Jag kan säga att jag aldrig mer ska börja läsa en serie innan den är färdigskriven igen, för det var ett jobbigt år. Men det var väl värt väntan...
Nästa år i mars kommer den första filmen som håller på att spelas in och på nätet finns en hel kultur kring dessa böcker och om filmen. Jag har i alla fall bestämt att läsa om trilogin under vintern för att vara förbredd till våren när hela hypen kommer blomma upp.
Att jag tar upp trilogin idag är att jag precis nyss fick en kommentar från en lärare som jag gav boken till i veckan att hon inte kunde sluta läsa. Härligt att höra. Precis som för ett tag sedan när en kompis skulle på spa en helg och ville ha med sig något bra att att läsa. På söndagen fick jag ett sms att hon inte kunde sluta läsa. Så det är en serie man inte lägger ifrån sig hur som helst.
Fick jag välja skulle alla läsa Hungerspelstrilogon!
måndag 24 oktober 2011
Reservera mera
Förutom de böckerna som jag hittar nu och som väntar på mig i min bokhylla har jag även en hög på min byrå som väntar på läsning och så har jag reserverade böcker som jag väntar på min tur på biblioteket. På mitt bibliotek är nämligen reservationer gratis och man får sedan några veckor tillbaka ett sms när boken finns att hämta. Det tycker jag är bra service, har du kollat med ditt bibliotek vad som gäller. Förmodligen kan du även sitta hemma och via bibliotekets hemsida söka i katalogen och reservera vad du skulle vilja låna.
Min reservationslista just nu är kort och det känns bra:
- En dag av David Nicholls (vill läsa innan jag ser filmen)
- Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon (rekommenderad av min moster)
- Liv i överflöd av Kristina Appelqvist (deckare i Skövdemiljö, del 3)
Samtidigt som jag läser de titlar jag listat på bloggen läser jag även Moa Eriksson Sandbergs debutbok: Söta pojkar är bara på låtsas som bygger på hennes dagboksanteckningar från högstadiet under senare delen av 90-talet. jag har inte hunnit så långt, men igenkänningsfaktorn är ganska hög på hur högstadiet kan vara. Jag får återkomma med en utvärdering senare.
söndag 23 oktober 2011
Helgen som gick
Den enda bok jag läst ut i helgen var en ungdomsbok av Ingelin Angerborn som heter Rum 213, en rysare som var bra otäckt uppbyggd men som inte riktigt höll i längden. Men i början blev jag allt lite mörkrädd, fast det är inte så svårt att skrämma mig.
tisdag 18 oktober 2011
Bokklubbsmöte nr 6
Jag har läst de två första och börjat på den tredje och om vi börjar från början så tar vi Niceville först för den läste jag först. Den läste jag nämligen redan i somras innan jag visste vi skulle ha den på bokkklubben eftersom jag tyckte den lät intressant. Den handlade om den amerikanska södern och det gillar jag att läsa om och eftersom filmen fick så himla bra recensioner kände jag ett stort tryck att läsa boken. Jag tyckte om den och skildringen av en tid som jag tror många vill glömma bort, för boken handlar om de svarta hembiträden som de vita hade på 50-60 talet. De fick lön och var fria men behandlades knappt inte mycket bättre än när de var slavar. Detta beskrivs på ett ypperligt sätt med en incident med toaletter, de färgade som de kallades spred nämligen sjukdomar och fick inte använda samma toaletter som de vita, som ni märker finns det många otäcka tankar i boken som jag inte tänkt förut men som jag nu är medveten om och det tror jag är en bra början. Filme ska nu gå till helgen här där jag bor och vi ska gå i bokkklubben på söndag och se boken. Yey.
Nästa bok jag läste var Släpp inte taget och det var nog en bok som biblioteksvärlden egentligen rynkar på näsan åt, men jag fastnade direkt. Efter gav den ingen mervärde men under läsningn var jag fast som en snigel och längtade tills nästa lässtund. En spännande thriller om dagens faror för ungdomar och hur ett enkelt misstag kan leda till en stor katastrof. Jag gillade början bättre än slutet men borde gillat slutet för det gav en stor överraskning, fast det var något som inte riktigt stämde in. För er som vill läsa något spännande utan större tankeverksamhet rekommenderas den mycket.
Den sista boken på listan har jag som sagt inte läst ut men början var mycket mer lovande än väntat och jag gillade sättet den var skriven på, ämnet var dessutom intressant. Jag hoppas hinna läsa ut den ikväll, men vi får se.
När det gäller vår bokklubb, diskuterar vi såklart mycket utanför bokvärlden, men när vi tar i itu med bokpratandet har vi några kriterier som vi utgår ifrån för att få igång samtalet:
- Omslag: Vad tycker vi om bokens omslag, kan man med att visa inför folk att man läser denna bok? Är omslaget lockande? Kan man säga att det speglar bokens innehåll?
- Karaktärer: Vilka är huvudkaraktärerna och vad känner vi inför dem? Gillar vi dem eller avskyr dem in på bara skinnet? Skulle vi vilja umgås med någon av dem? Vilka kan man säga är huvudpersoner och vilka gör viktiga biroller?
- Genre: Vilken genre kan man sätta boken eller är den genrelös, eller passar den in i många olika genrer? Dialog: Pratas det mycket i boken, kanske för mycket, på dialekt? Eller skulle det behövas mer dialog för att få berättelsen levande?
- Bonusfaktor: Finns det något som var extra med boken, någon liten bonus som var rolig att läsa eller hitta bland sidorna, eller något stort som påverkade läsningen?
fredag 14 oktober 2011
Nya Theorin
Två svenska höjdare
Igår på min lediga dag tog jag chansen och läste ut två av de nuvarande bästa svenska författarinnorna; Christina Wahldén och Katarina von Bredow. Deras nyaste böcker Flyga högt (Bredow) och Min systers dotter har många pappor (Wahldén) höll måttet, mycket skilda böcker men båda om dagens Sverige, Bredow-boken var om en ung tjej och hur hennes liv såg ut och även en stor del om hur en klass är uppbyggd, vilka roller alla spelar som t ex högsta hönset, populärast, snyggast osv. Spännande men är man intresserad av just roller i klassen och framför allt mellan könen rekommenderar jag Tusen gånger starkare av Christina Herrström. Åter till Bredow så fanns det annat här, som när kompisen skaffar sin första kille och när kärleken drabbar en själv och den första fyllan beskrivs alltför verkligt för min smak. Men en bra ungdomsbok.
Något starkare var Wahldéns andra del om Ombeni som flytt kriget och fasorna i Kongo och tagit sig till Sverige, hennes kamp får man följa från början i I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig som också är mycket bra och läsvärd. I uppföljaren dyker Ombenis minsta syster Maua upp och har med sig en dotter. Maua har också upplevt helvetet och har svårt att vänja sig vid sitt nya liv och är samtidigt hatisk mot Ombeni som lyckats fly tidigare. Men livet går vidare för de båda systrarna och de skapar sig en framtid i Sverige. Men oron för den tredje systern finns där...
Alltså två starka, mycket läsvärda berättelser.
Rapport författarbesöket Evelina Walander
tisdag 11 oktober 2011
Författarbesök - Evelina Walander
Första boken om Hanna & Helena i Skara |
Andra boken om Hanna & Helena i Skara |